Cooijmans KLokken

Oude en Antieke
Klokken

Scandinavische klok                   1950,- euro

 

Een Scandinavische klok uit ongeveer 1750.

De tijd wordt gewezen met één mooi uitgewerkte ijzeren wijzer. De wijzerplaat is met een toog en is uit vrij dik gesmeed ijzer. De cijferring is uit tin en geeft de uren aan met Romeinse cijfers. De kwartieren worden aangegeven met streepjes. In de toog zit een schild met het opschrift:

Sic volvitur aetas"

                   “Zo draait/wentelt de tijd” (Wim van Lankveld)

                           "Zoals het mensenleven zich voltrekt/draait” (Walter Brouns)

"Zo wentelt de tijd zich rond", namelijk langs de tekens van de dierenriem. (Ruud Mestrom)

 

Opmerkelijk is verder de dierenriem als randversiering op het schild en de lemniscaat lijkende typische krul aan de A.

Rond de cijferring en het schild zitten vergulde gegoten tinnen ornamenten. Op de cijferring staan bij de VI merktekens ingeslagen: boven een vijfpuntige ster met daar vlak onder een S en onderaan E S

Het uurwerk, met robuust ijzeren uurwerkplaten, heeft een ankergang en loopt een week op een gewicht. Dit hangt aan een wals middels en snaar met katrol. De klok wordt opgewonden middels een opwind vierkante die door het centrum, dus door de wijzer as, steekt.

Het uurwerk is voorzien van een wekker, die geplaatst is aan de zijkant van het uurwerk. Onder de uurwijzer zit het instelschijfje.

De kast is uit zachthout en mogelijk het bovenste deel van een versleten staande klok. Het geheel is met pennen in elkaar gezet en er zijn nog sporen van een houtnerf schildering.

Hoogte kast 80cm. Hoogte met slinger 119cm Grootste breedte kast 46cm. Maten kastdeur 46,0cm hoog en 33,5 breedt. Wijzerplaat 37,5cm hoog en 27,5cm breedt.

2web100_5513.jpg 2webSN157080.jpg 2webSN157081.jpg 2web100_5510A.jpg 2webSN157079.jpg